Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtech
    Drive
    • 2010
    • 67

Posiadam preparat SONUS PAINTWORK CLEANSER, w jaki sposób go nakładać na auto ?
    I czy MEGUIARS ALL PURPOSE CLEANER można używać do mycia plastików wewnątrz samochodu ?

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez wojtech
      czy MEGUIARS ALL PURPOSE CLEANER można używać do mycia plastików wewnątrz samochodu ?
      Tak, jak najbardziej można między innymi do tego on jest stworzony.
      Czarny Elegance

Komentarz

• wojtech
        Drive
        • 2010
        • 67

Zamieszczone przez Big
        czy MEGUIARS ALL PURPOSE CLEANER można używać do mycia plastików wewnątrz samochodu ?
        Tak, jak najbardziej można między innymi do tego on jest stworzony.
        I rozumiem że nakładać go padem ?

A jeżeli chodzi preparat SONUS PAINTWORK CLEANSER, to też nakładać go jakimś aplikatorem ?

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

MEGUIARS ALL PURPOSE CLEANER
          rozrabiasz w odpowiednich proporcjach i nanosisz na pad/ściereczkę. Nastepnie tak nawilżonym padem/ściereczką czyścisz okresloną powierzchnię.
          Czarny Elegance

Komentarz

• Maru 123
            RS
            • 2008
            • 4660

wojtech, SONUS PAINTWORK CLEANSER nakładasz albo ręcznie alpikatorem albo na padzie maszyną. środek ten służy do oczyszczania lakieru i przygotowuje go pod wosk. po nałożeniu paint cleanera konieczne jest nałożenie wosku, jak po każdym cleanerze z resztą :wink:
            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• arttu
              Drive
              • 2008
              • 84

Panowie po ponad tygodniowej lekturze tego wątku + forum na którym większość z was też się aktywnie udziela, złapałem bakcyla co skutkowało zamówieniem następującego zestawu:

- SCIERKI MIKROWŁÓKNO MIKROFIBRA 40x40
              - GABKI Z PIANKI
              - GABKI MIKROWLÓKNO DO SRODKÓW POLERSKICH
              - RĘKAWICZKA MYJKA MIKROWŁÓKNO
              - RECZNIK MIKROWŁÓKNO DO SUSZENIA
              - Autoglym Car Glass Polish
              - Autoglym Bumper Care
              - GLINKA DO LAKIERU clay bar 100g
              - Meguiars Gold Class
              - Meguiars Ultimate Compound
              - Meguiars Gold Class Carnauba wax (został mi polecone do czarnej perły)

Dodatkowo Sonax Xtreme Kokpit - efekt matowy (miałem więc jak go skończę może rozejrzę się za czymś innym też mat, z tym że według mnie akurat ten produkt Sonax naprawdę nie jest zły) oraz T.F.R koncentrat aktywna piana z kalgonem na najbardziej brudne miejsca przed myciem i glinkowaniem.

Wszystko zamówione u temachem - naprawdę gorąco polecam, fachowe porady, wysyłka expresowa (zamówiłem w niedziele, dziś tj. wtorek już odebrałem), rabat na zakupy (poza Allegro i powołaniu się na OCP)!!

Na przyszłość myślę jeszcze o Autoglym Super Resin Polish SRP ale nie wszystko na raz i tak szarpnęło mnie po kieszeni jedyne co mnie pociesza to że na dłuższy czas mam spokój a efekt na pewno nie porównywalnie lepszy niż "zwykłymi" środkami. Później po prostu powoli będę mógł uzupełniać braki. Chyba tyle, jak o czymś zapomniałem (na razie nie mam alu a do opon na ten moment wystarczą mi środki supermarketowe pewnie coś z Sonax) sugestie mile pożądane

Podsumowując jak tylko pogoda pozwoli to się zabieram za robotę (już trenuję prawą rękę :szeroki_usmiech ) choć na razie niestety się na to nie zanosi .
              Jest: Czarna Skoda Octavia II Ambiente 2008 1.6 FSI BLF
              Była: Zielona Skoda Octavia I SLX 1998 1.6 MPI AKL
              A dawno, dawno temu były: Fiat Punto I oraz Mazda 323F
              Moja niunia: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=713801#713801

Komentarz

• przemek88
                Rider
                • 2009
                • 613

Koledzy jaki środek polecacie do felg? Zapewne już było o tym pisane ale sporo czasu zajmie przeglądanie 160 stron

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez arttu
                  złapałem bakcyla co skutkowało zamówieniem
                  No tp gratuluję i witam w naszym gronie
                  Zamieszczone przez przemek88
                  Koledzy jaki środek polecacie do felg?
                  Ale o jaki srodek ci chodzi? Do czyszczenia felg? Podkład pod wosk do felg? Wosk do felg?
                  Bardziej się sprecyzuj.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• przemek88
                    Rider
                    • 2009
                    • 613

Zamieszczone przez Big
                    Koledzy jaki środek polecacie do felg?
                    :idea: Ale o jaki srodek ci chodzi? Do czyszczenia felg? Podkład pod wosk do felg? Wosk do felg?
                    Bardziej się sprecyzuj.
                    Nie wiedziałem ze tyle tego jest :shock: chodzi mi o coś do czyszczenia felg

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

chodzi mi o coś do czyszczenia felg
                      Ja uzywam Hot Rims Aluminium Wheel Cleaner od Meguiars i jestem zadowolony.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• krz_p
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 164

do czyszczenia felg to Valetpro Bilberry Safe Wheel Cleaner
                        Golf V GTI

Komentarz

• wrobel
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 365

Koledzy jaki środek polecacie do felg? Zapewne już było o tym pisane ale sporo czasu zajmie przeglądanie 160 stron
                          Bierz bezkwasa od Nielsena z CDS-u i będzie Pan zadowolony
                          Jest tani, wydajny oraz efektowny. Czyści idealnie od zewnątrz jak i wewnątrz (ostatnio czyściłem swoje przygotowując do wiosny i bez żadnych problemów ładnie doczyścił bez zbędnego i uciążliwego szorowania)

Komentarz

• piotrek13
                            Drive
                            • 2010
                            • 54

Dokładnie to cudo bez-kwasowe Nielsena jest mega wydajne i skuteczne ja używałem przez cały sezon to może 0.4 L poszło a samochód myje co tydzień więc polecam . Do tego jeszcze jakiś atomizer i pędzelek żeby w bardziej nie dostępnych miejscach doczyścić i umycie felg staje się banalnie proste

Komentarz

• watchman
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 200

Panowie,

Jaki środek do szyb warty zakupu? Megs mnie rozczarował mocno. Stosowałem z różnymi "szmatami" i efekt zawsze taki sam czyli rozmazywanie po szybach. Ciężko się poleruje. Zaznaczę ze szyby myję regularnie również wewnątrz. Ostatnio mi lepiej leżą środki Poor boy's np. do felg rewelacja i cenowo i wydajność. Znalazłem POORBOY'S WORLD SPRAY & GLOSS ale nie jest to środek tylko do szkła. Znacie coś POORBOY'S jako zamiennik Megsa NXT Generation Glass Cleaner?
                              NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!

Komentarz

• GRUBEER
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 936
                                • Volkswagen

Troszkę mnie nie było ale myślę że teraz będę bardziej aktywny :P ( w końcu zdrowy :P )

Zamieszczone przez watchman
                                aki środek do szyb warty zakupu? Megs mnie rozczarował mocno. Stosowałem z różnymi "szmatami" i efekt zawsze taki sam czyli rozmazywanie po szybach. Ciężko się poleruje. Zaznaczę ze szyby myję regularnie również wewnątrz. Ostatnio mi lepiej leżą środki Poor boy's np. do felg rewelacja i cenowo i wydajność. Znalazłem POORBOY'S WORLD SPRAY & GLOSS ale nie jest to środek tylko do szkła. Znacie coś POORBOY'S jako zamiennik Megsa NXT Generation Glass Cleaner?
                                My używamy http://www.cds-autospa.pl/sklep/srod..._clean_1l.html z gładką MF i nie mamy najmniejszych problemów i nic się nie rozmazuje... :twisted:
                                Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                                Gejsza 6

Komentarz

• wojtech
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 67

Po przeczytaniu tego tematu, skorzystaniu z waszych porad i odwiedzenia innych for tematycznych, postanowiłem zakupić oto taki zestaw:

Szampon: Sonax - okazało się że jeszcze mam go trochę, więc najpierw go zużyje i zakupie jakiś nowy,

Preparat do usuwania smoły: Decabit

Glinka: Blit Hamber

APC: Meguiars All Purpose Clener

Korektor: Meguiars Ultimate Compound do tego zakupie Monster Shine Tri Color 1szt

Cleaner: Sonusa

Wosk: Collinite 476

płyn do szyb: Meguiar's NXT Glass Cleaner

Chce zakupić 4szt. aplikatorów Meguiars Soft Foam (żółte) czy to wystarczy na taki zestaw ?

Dzięki za pomoc.

Komentarz

• krz_p
                                    Ambiente
                                    • 2007
                                    • 164

zastanów się czy decabitu nie zastąpić innym środkiem, ma straszny zapach, nie da się go używać w zamkniętych pomieszczeniach

co do aplikatorów to kup 2 piankowe i 2 bawełniane/z mikrofibry, przydadzą się do cleanera
                                    Golf V GTI

Komentarz

• rlapinski
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 138

Chce zakupić 4szt. aplikatorów Meguiars Soft Foam (żółte) czy to wystarczy na taki zestaw ?
                                      W mojej opinii gąbkowe aplikatory Megsa są nietrwałe i przez to nie warte swojej ceny.

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez rlapinski
                                        W mojej opinii gąbkowe aplikatory Megsa są nietrwałe i przez to nie warte swojej ceny.
                                        No chyba nie bardzo kolego. Moje funkcjonują od ponad 2 lat i po każdym użyciu są prane i absolutnie nic z nimi się nie dzieje, więc nie wiem kto ci takich bajek naopowiadał, ale z prawdą to to co piszesz ma niewiele wspólnego
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• GRUBEER
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 936
                                          • Volkswagen

Zamieszczone przez Big
                                          rlapinski napisał/a:

No chyba nie bardzo kolego. Moje funkcjonują od ponad 2 lat i po każdym użyciu są prane i absolutnie nic z nimi się nie dzieje, więc nie wiem kto ci takich bajek naopowiadał, ale z prawdą to to co piszesz ma niewiele wspólnego
                                          Też podzielam zdanie Maćka moje mają około 4 lat od roku używamy w naszym SPA i cały czas dają radę... ale trzeba o nie dbać :szeroki_usmiech
                                          Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                                          Gejsza 6

Komentarz

• rlapinski
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 138

Zamieszczone przez GRUBEER
                                            Zamieszczone przez Big
                                            rlapinski napisał/a:

Też podzielam zdanie Maćka moje mają około 4 lat od roku używamy w naszym SPA i cały czas dają radę... ale trzeba o nie dbać :szeroki_usmiech
                                            Piszę to co zaobserwowałem - po 1 praniu aplikator rozpadł mi się :/ Może trafiłem na wadliwy egzemplarz. W każdym razie w głosach na temat trwałości aplikatorów Megsa jest 2 : 1 dla Was

Komentarz

• wojtech
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 67

Zamieszczone przez krz_p
                                              zastanów się czy decabitu nie zastąpić innym środkiem, ma straszny zapach, nie da się go używać w zamkniętych pomieszczeniach
                                              A czym mógłby go zastąpić ??

Zamieszczone przez krz_p
                                              co do aplikatorów to kup 2 piankowe i 2 bawełniane/z mikrofibry, przydadzą się do cleanera
                                              Czyli w sumie 4 sztuki wystarczą.

Komentarz

• Maru 123
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 4660

decabit zastąp TAR AND GLUE REMOVER z nielsena
                                                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• neck99
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 1326

chłopaki .. powiedzcie mi bo przed takim spa dla autka mam pewne obawy. Pamiętam

1. Kiedyś jak nawoskowałem auto to myślałem ze mi łapa odpadnie jak próbowałem ten wosk ścierka polerować. Pamiętam ze po samej masce już miałem dosyć gdzie reszta auta. Moze to kwestia złego wosku, zbyt dużej jego ilości bądź nie odpowiedniej ścierki ?

2. Zawsze się boje ze mimo domycia auta jak jednak gdzieś piach zostanie i porysuje :/ Moze nie potrzebnie sie boje ..

3. jak tak dopieścić auto bez warunków. tzn pod blokiem nie ma szans - macie jakies rozwiązania ?

4. Kto w okolicach śląska lubi bawić się w takie zabiegi ? Z miłą chęcią bym sie udał do kogoś i pod jego okiem dopieścił fajnie furkę no i dam coś zarobić Mam jeszcze Megulars ale moge też coś dokupić bądź zapłacić za użyczenie ich Chyba ze sa fajnie nie drgie firmy tym się zajmujące ?
                                                  OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                                                  SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• Maru 123
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 4660

Zamieszczone przez neck99
                                                    zbyt dużej jego ilości
                                                    dokładnie. za duża ilość wosku obniża jego trwałość i męczy przy polerownaniu. ważne jest aby nałożyć jak najcieńszą warstwę, taki jakby film. po nałożeniu wosku robisz test palcem czyli po ok 10-15 minutach ciągnisz palcem po nawoskowanej powierzchni, jeśli po pociągnięciu zostaje czysty lakier polerujesz, jeśli są smugi, ciągnie się to jeszcze czekasz.

2. Zawsze się boje ze mimo domycia auta jak jednak gdzieś piach zostanie i porysuje :/ Moze nie potrzebnie sie boje ..
                                                    pojedż najpierw na myjke ciśnieniową, opłucz dokładnie auto we wszystkich zakamarkach a potem pod domem mozesz już swobodnie myć

3. jak tak dopieścić auto bez warunków. tzn pod blokiem nie ma szans - macie jakies rozwiązania ?
                                                    poszukaj myjni bezdotykowej gdzie jest mały ruch. weż ze soba wiadro, ok 5 litrów czysej wody szampon itd. opłucz auto myjką następnie woda z wiadra umyj auto i znów myjka opłucz :wink: ja czasem tak robie jak mi się nie chce pod domem rozkładać całego bałaganu :wink:
                                                    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

Pracuję...